Новини Свят

Полша поиска разрешение от Германия да достави танкове на Украйна

Полша днес официално е поискала разрешение от Германия да прехвърли своите танкове „Леопард 2“ (Leopard 2) на Украйна, предаде агенция „Ройтерс“, като се позова на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Германия до момента е против такъв ход. Полша, от своя страна, е една от държавите, оказали най-голяма подкрепа на Киев след инвазията и отказващи като Германия да си затворят очите за военните престъпления, които извършва руската армия там.

Берлин е получил искането на Варшава, съобщи Блашчак в своя публикация в „Туитър“, въпреки че засега германски официални представители не са потвърдили тази информация. „Също така призовавам германската страна да се присъедини към коалицията от страни, подкрепящи Украйна с танкове „Леопард 2″. Това е наша обща кауза, защото става дума за сигурността на цяла Европа!“, добави полският министър на отбраната.

Украйна иска тежки оръжия и изрично западни бойни танкове от началото на руската инвазия. В момента Киев се подготвя за масирана пролетна офанзива на Русия. След няколко седмици стотици хиляди войници, призовани от Русия, ще преминат поне основно обучение и се очаква да бъдат изпратени на фронта. Способността за успешно отблъскване на тази опасна нова вълна от атаки се смята за решаваща за по-нататъшния ход на войната не само от Киев, но и от западните столици.