Новини Свят

Напрежението ескалира! Палестинец беше застрелян след опита му да наръга с нож израелец

Палестинец беше убит, след като той се е опитал да намушка с нож израелец в аванпост на заселници на Западния бряг, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Палестинското министерство на здравеопазването идентифицира мъжа като 42-годишния Тарик Маали, като каза само, че е бил прострелян северозападно от палестинския град Рамала в окупирания Западен бряг.

Израелските военни заявиха, че мъжът е пристигнал в аванпоста и се е опитал да намушка с нож израелски цивилен. Израелските медии съобщиха, че той е бил въоръжен с нож и че заселникът го е застрелял.

Палестинците и правозащитните групи обвиняват Израел, че използва прекомерна сила срещу палестинците, които през последните години извършиха множество стрелби, нападения с нож и блъскане на коли. Военните твърдят, че войниците, а в някои случаи и цивилните, са изправени пред сложни, животозастрашаващи ситуации.

Смъртта в събота е последната от месеците на насилие между израелци и палестинци.

Рязко нарасна напрежението на Западния бряг, посочва АП, където израелските военни провеждат почти ежеседмични арести от миналата пролет, след като вълна от палестински нападения срещу израелци уби 19 души.