България Новини

Търси се новият български съдия в ЕСПЧ

Във връзка с изтичането на мандата на българския съдия Йонко Грозев Министерството на правосъдието обявява процедура по подбор на кандидати за нов български съдия в български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Мандатът на Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е международен съд със седалище в Страсбург, Франция, юрисдикцията на който се разпростира върху всички държави членки на Съвета на Европа, ратифицирали Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, в сила за България от 1992 година. Броят на съдиите в ЕСПЧ е същият като на държавите-страни по Конвенцията. Съдиите биват избирани за мандат от девет години и не могат да бъдат преизбирани.

Кандидатите подават заявлението и необходимите документи за участие в подбора в срок до 17 февруари 2023 г. Имената на одобрените кандидати и техните автобиографии се изпращат до Консултативната група от експерти по кандидатурите за избор на съдии в ЕСПЧ най-късно до 21 май 2023 г., като кандидатите трябва да получат нейното мнение.

Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от списък от трима кандидати, предложени от всяка държава, като предварително този списък трябва да мине на одобрение през Министерски съвет.