Авто Новини

Глобалните продажби на електромобили са нараснали с 68% миналата година

Продажбите на електрически превозни средства по света са нараснали рязко през миналата година, главно поради силния растеж на продажбите им в Китай и Европа. По-конкретно, глобалните продажби на изцяло електрически превозни средства възлизат на около 7.8 милиона единици, което е с 68% повече от 2021 година. За това пише Wall Street Journal .

Както е отбелязано, миналата година продажбите на електрически превозни средства в световен мащаб за първи път достигна приблизително 10% от пазарния дял.

Според LMC Automotive изцяло електрическите превозни средства представляват 11% от общите продажби на автомобили в Европа и 19% в Китай за цялата година. В съчетание с plug-in хибридните превозни средства, които обаче имат малък двигател с вътрешно горене (ДВГ), делът на електрическите превозни средства, продадени в Европа миналата година, нараства до 20.3% от общия брой.

Общите продажби на нови автомобили са спаднали с около 1% до 80.6 милиона автомобила, като ръстът от близо 4% в Китай помага да се компенсират спадовете от 8% в САЩ и 7% в Европа, според LMC.

Европейските автомобилни производители са съсредоточили производството и продажбите на електрически превозни средства на вътрешните пазари в опит да изпълнят стандартите на Европейския съюз за емисии. Миналата година те също започнаха по-агресивно да разширяват бизнеса си с електромобили и на други големи пазари, особено Китай и САЩ.

В Китай, който миналата година представляваше около две трети от глобалните продажби на изцяло електрически автомобили, местните производители печелят позиции от традиционните западни производители на автомобили и също започват да се разширяват в Европа и Съединените щати.

Tesla запазва първото място в световната класация на производителите по продажби на изцяло електрически автомобили, следвана от китайските производители BYD Co. и SAIC Motor Corp., както и марки от семейството на VW Group.

САЩ изостават от Китай и Европа в разпространението на електрическите превозни средства, но миналата година производителите на автомобили са продали 807 180 напълно електрически превозни средства (EV) в САЩ, което увеличи дела на напълно електрическите превозни средства до 5.8% от всички продадени превозни средства от 3.2% година по-рано.