България Новини

Парите за дадените на Украйна техника и друга помощ ще ни бъдат възстановени от еврофонд

Средставата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility. Това обясни пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА.

Той добави, че страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени, каза още Стоянов. „Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева – говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза министърът.

Министърът присъства на откриването на цех за производство на военна продукция. По думите му подобна продукция е особено търсена и това ще даде още един тласък за развитието на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“, но още по-важно е, че се откриват работни места в Костенец.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени“, поясни той по темата за българските самолети.