Новини Свят

Германия може да пренасочи танкове за Киев, предназначени за Словакия и Чехия

Германските власти обмислят как точно Берлин да участва в т.нар. „танков съюз за Киев“, съобщи на своя уебсайт вестник Handelsblatt, позовавайки се на източници.

Изданието припомня, че по-специално Полша иска да прехвърли на Украйна танкове Leopard 2, но за това е необходимо съгласието на Германия. Така германският канцлер Олаф Шолц, който преди това отказа да извършва подобни доставки, е изправен пред избор – или ще се съгласи на реекспорт, или ще наложи вето. Тази ситуация го притиска и го принуждава да действа, се отбелязва в статията.

„Министерството на отбраната на Германия не желае да дава на Украйна собствени танкове, тъй като в този случай вижда заплаха за собствената си боеспособност“, се казва в статията. Един от вариантите, които разглеждат в Берлин, е да предостави на Украйна Леопардите, които бяха предназначени за Словакия и Чехия. Но за да получи в крайна сметка Киев поне 15 танка от ФРГ, той все още не може без участието на Министерството на отбраната, посочва Handelsblatt.

Както писа по-рано агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници, германските власти следващата седмица ще решат да изпратят танкове Leopard в Украйна, най-вероятно то ще бъде положително.

На 11 януари полският президент Анджей Дуда обяви, че Варшава е решила да прехвърли танкова рота в Украйна. Както каза говорителят на германския кабинет на министрите Щефен Хебещрайт на брифинг, Берлин все още не е получил конкретни искания за реекспорт на танкове. Такива доставки не могат да се извършват без разрешението на Германия, която произвежда Leopard.