Новини Свят

Не е ясно кога американците ще се изтеглят от Ирак

Иракският премиер Мохамед ал-Судани не е определил график за изтегляне на американските войски от страната. „Смятаме, че се нуждаем от чуждестранни сили. Ще отнеме известно време, за да премахнем ИГИЛ“, каза ал-Судани в интервю за Wall Street Journal. В същото време той отбеляза, че „бойни единици“ не са необходими вътре в Ирак. Отбелязва се, че Вашингтон подпомага Багдад с разузнаване и военно обучение.

Според премиера следващия месец той планира да изпрати делегация в американската столица за разговори.

Ал-Судани също отбеляза, че Ирак би искал да установи със Съединените щати същите отношения, които Съединените щати имат със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив.

На 5 януари 2020 г. парламентът на Ирак гласува с мнозинство в подкрепа на изтеглянето на чуждестранните войски, а също така се изказа в полза на преразглеждане на формата на сътрудничество с водената от САЩ антитерористична коалиция. Тези мерки бяха отговор на операцията на САЩ близо до летището в Багдад, в резултат на която в нощта на 3 януари същата година ирански генерал, командир на специалната част на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани и зам. иракската шиитска милиция Абу Махди ал Мухандис бяха убити. След тези събития ръководената от САЩ коалиция предаде на иракската армия редица съоръжения, където преди това е била разположена американската армия, включително редица военновъздушни бази и щабовете на военните съветници на коалицията.

През 2021 г. ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Макензи заяви, че Вашингтон ще запази своите 2500 войници в Ирак в обозримо бъдеще.