Новини Свят

Всеки мирен план за Украйна без да се отчете мнението на Русия би бил провал

Официалният представител на турския президент Ибрахим Калин е убеден, че всеки мирен план за Украйна трябва да вземе предвид мнението на Русия, но Европа и САЩ също трябва да участват в този процес. „Страните в крайна сметка ще седнат на масата за преговори, след като са претърпели тежки загуби, ще изпитат така наречената умора от война. Затова казваме, че трябва да се разработи решение не само между Украйна и Русия, нейното ръководство, но и с участието на САЩ и Европа Всеки мирен план, който не включва Русия, няма да успее, ще се провали“. Това мнение той изрази пред чуждестранни журналисти, Калин.

Той добави, че „когато конфликтът се проточи, Европа ще се умори от войната и нейната общественост ще каже, че не иска повече да подкрепя украинците“.
„Ще дойде време, когато те ще започнат да казват, че не искат сами да страдат повече от последствията от тази война. И погледнете Конгреса на САЩ. Републиканците казват, че не искат повече да харчат пари за Украйна. Те смятат, че САЩ вече направиха достатъчно. И ако попитате украинците, те ще кажат, че получават вероятно само една десета от това, което им е необходимо, за да продължат тази война като пари, оръжия и така нататък“, каза представителят на турския лидер.

Калин също така призова „да се проучи въпросът какво е довело до тази война, за да не се сблъскаме със същото нещо отново в бъдеще“. „Проучете какво се случва през последните 10 години. Разширяването на НАТО не се случи, но този дневен ред беше актуален, което провокира руската реакция. Трябва да анализираме действията, реакциите, открити и скрити, на анексията на Крим, което доведе до по-широки геополитически обстоятелства“, каза представителят на Ердоган.

Калин не вижда желанието на световната общност да създава условия за сериозни преговори между Русия и Украйна. „Много е тъжно, че световната общност няма достатъчно желание да създаде условия за сериозни преговори между Руската федерация и Украйна. Това ще стане само когато Русия види, че ключови западни страни, главно САЩ, ще предприемат сериозни стъпки в контекст на този голям геополитически проблем. Необходима е нова архитектура за сигурност, която ще защити Запада, Европа, Русия, Украйна. Те ще дадат на Русия ясни гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО и Украйна ще получи гаранции за неагресия,“ каза Калин в отговор на въпрос на агенция ТАСС.

В същото време Калин отбеляза, че в момента „в света преобладава настроението за продължаване на конфликта“ и „обсъждането на мирно споразумение за Украйна е невъзможно“. „Както казах, общият климат е такъв, че всички призовават към война. При такива условия е трудно дори да се говори за вземане предвид например на 10% от украинския мирен план, 20% от руския. Аз съм малко песимист по този въпрос. Но може би след месец или два настроенията ще се променят и ще имаме по-добър шанс“, каза той.

От гледна точка на Калин мирният план на украинския президент Володимир Зеленски „съдържа много елементи, които с правилния подход на обсъждане и прилагане биха могли да бъдат подходящи и за Русия“.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия не споделя оценката на Турция за „мирния план“, предложен от Зеленски, този план е неприемлив за Москва.