Новини Свят

Германия трябва да увеличи тройно бюджета си за отбрана

Комисарят на Бундестага по военните въпроси Ева Хьогл смята, че е необходимо да се утрои обемът на специалния фонд, създаден за финансиране на отбранителни проекти на германските въоръжени сили.

Запитана дали 100-те млрд. EUR, предвидени за този фонд, са достатъчни, тя каза: „Нямаме собствени цифри, но чуваме от експерти и военни представители, че са необходими 300 млрд. EUR за значителни промени“, каза Хьолгл в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Струва ми се, че тази сума не е далеч от реалността. Само 20 млрд. EUR са необходими за закупуване на боеприпаси. Нови фрегати, танкове, самолети F-35 струват милиарди, плюс това има разходи за персонал, ремонт на сгради. Необходими са 50 млрд. EUR като инвестиции в инфраструктура. Има безкрайно много неща, които трябва да бъдат поправени или закупени“, добави тя.

В края на февруари 2022 г. германският парламент гласува да отпусне 100 млрд. EUR за нуждите на отбраната: закупуване на ново оборудване, боеприпаси и оборудване, разработване на нови системи. Хьогл многократно е казвала, че подобряването на материално-техническата база на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) през последните месеци не е постигнато.