България Новини

Велизар Шаламанов за Соледар: Руснаците искат на всяка цена да демонстрират някаква победа

Критичната точка за руски ядрен удар беше премината. Ясната позиция, която изрази Западният свят, а пък и Китай, практически всички страни от Съвета за сигурност на ООН, по същество изключва използването на ядрено оръжие от Русия. Още повече, че Русия се насочва към друг подход – мобилизация и изпращане на повече жива сила. Имат и някаква увереност, която се надявам, че ще бъде пречупена, че с повече жертви ще мотивира руските граждани да подкрепят тази война. Такова становище изрази в студиото на PrimeTime бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Не бива да се фокусираме конкретно върху боевете в Соледар. Видно е, че руснаците търсят на всяка цена възможност да демонстрират някаква победа, което след мобилизация на 300 хиляди войници не им се отдава. Назначаването на ген. Герасимов за главнокомандващ в Украйна ще донесе промяна в начина, по който Кремъл води война, добави той.

Шаламанов коментира и варианта да бъде направен нов опит за завладяване на Киев през пролетта:

Пролетна офанзива и нов опит за завладяване на Киев чрез натиск на Беларус не може да се изключи. Такъв тип информация цели да обърка украинците. Надявам се, че с постъпването на по-модерно въоръжение, с решение от България за предоставяне на помощ, украинската армия да предотврати нов опит за удар по Киев, заяви той.