България Новини

Депутатите единодушно: Предоговаряме с Брюксел затварянето на въглищните централи

Протест пред парламента на енергетици и миньори срещу затварянето на въглищни централи.

Парламентът по-рано днес единодушно прие кабинетът да предоговори с Брюксел ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента. Още по тъмно енергетици и миньори от цялата страна отпътуваха, за да поискат лично от депутатите запазване на работните си места.
Още преди протестиращите да стигнат до столицата, депутатите в парламента намериха решение и единодушно поискаха корекция в Плана с цел запазване на въглищните централи. Поне до 2038-ма година.

„По отношение на Маришкия басейн това Народно събрание има единодушие“, коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, цитиран от bTV.

„Колеги, това е важното за деня. Тези хора, които са се събрали навън – да видят, че в този парламент може да има обединение. Надявам се да е заразно и занапред“, каза Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

„Въглищните централи не могат да бъдат затворени докато не бъде отворена нова мощност в региона“, посочи Рамадан Аталай от ДПС.

Разбирателството в зала направи депутатите оптимисти. И за шанса за редовна власт.

„Ако президентът беше връчил мандата на енергийна комисия, вече щеше да има правителство“, каза Жечо Станков от ГЕРБ.

Въпреки обединението – все пак прехвърчаха искри. От „Продължаваме промяната“ призоваха да предоговаряме плана заедно с Гърция и Румъния.

„Добре е в тези преговори да не влезем сами“, заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

„Дипломацията изисква тишина и спокойствие. Кой с кого е говорил, как е говорил – превръщането в пиар на разговорите ни превръща в ненадежден партньор“, каза Станислав Анастасов от ДПС.

И така съдбата на въглищните централи вече в ръцете на служебната власт. А протестът пред сградата на съединението тече.