Новини Свят

Съюз! Москва и Техеран обсъдиха стратегически въпроси

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Според руското президентство двамата ръководители са обсъдили актуални въпроси от руско-иранските отношения. Бил е поставен акцент върху по-нататъшното изграждане на целия комплекс на двустранно сътрудничество. „Президентите се изказаха по-конкретно за последователното осъществяване на взаимноизгодни проекти в областта на енергетиката, транспорта и логистиката“, отбеляза Кремъл.

„При обсъждането на международните въпроси двете страни дадоха положителна оценка на установената тясна координация в рамките на процеса от Астана, който играе ключова роля за уреждането на сирийския въпрос“, се казва още в прессъобщението. В него се добавя, че Путин и Раиси са изразили готовност да продължат взаимодействието си за нормализиране на ситуацията в Сирия и за възстановяване на нейната териториална цялост.

Освен това в разговора си президентите са очертали „провеждането на редица двустранни контакти на високо равнище“. В понеделник иранското външно министерство съобщи, че Раиси планира да посети Турция и Сирия, но не бяха посочени дати на посещенията.