Новини Свят

Русия мълчи за жертвите в Макеевка, не искала да разкрива „лични данни“

Русия обяви, че няма да публикува списък с имената на загиналите войници в Макеевка в Източна Украйна, защото не искала да разкрива лични данни.

Руското министерство на отбраната съобщи в началото на годината, че при украинското нападение срещу Макеевка са били убити 89 руски военнослужещи. В новогодишната нощ Украйна поздрави окупаторите в източния украински град, засипвайки с ракети HIMARS военната им база. Според украински източници жертвите са стотици.

Военният комисар на Самарска област Алексей Вдовин каза пред местни журналисти, че Русия е решила да засекрети списъка с имената на убитите, защото това са „лични данни“, които според думите му могат да бъдат използвани от чуждестранните разузнавателни служби. Не е уточнено за какво.

Ако агресорът публикува имената на загиналите, лъжата на военнопрестъпния режим на Путин за реалния брой на убитите ще излезе наяве. Докато Украйна с гордост съобщава имената на своите герои, загинали в защита на родината си, руският нашественик крие имената на своите войници и ги третира като безименни чували, пълни с пушечно месо.

Такъв беше случаят и с потапянето на крайцера „Москва“ в Черно море. В първите часове РФ обяви, че няма нито един убит моряк и всички са „евакуирани успешно“. И до днес обаче има десетки руски семейства, чиито близки, служещи на борда на потопения кораб, нямат информация къде са синовете и съпрузите им.

Когато през септември Русия обяви мобилизацията на 300 000 души, не отговори защо мобилизира стотици хиляди, след като жертвите във войната срещу Украйна са само 5937 – по думите на военния министър Сергей Шойгу. По последни данни на Въоръжените сили на Украйна руският агресор, започнал непредизвикано пълномащабната война на 24 февруари, е загубил 113 000 свои войници.

Enlistment officer from Samara region said that casualty lists of mobilized killed in Makiivka won’t be published.

Just like they didn’t publish lists from Moskva cruiser

These lists are already put together by families. They should be pinned to doors of all enlistment offices. pic.twitter.com/biZ1WQaWs5
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 10, 2023