Новини Свят

Полша въвежда програма за стимулиране на военнослужещите

Правителството във Варшава, като част от програма за привличане на нов военен персонал и разширяване на числеността на полската армия, въведе нови стимули и предимства. Това обяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак в социалната мрежа „Туитър“.

„Министерският съвет прие решение за въвеждане на ново стимулиращо обезщетение за военнослужещите. При навършване на 15 години служба те ще получават допълнително 5% от заплатата и по 1% за всяка следваща година. Обезщетението ще бъде включено в пенсия след навършване на 32 години трудов стаж“, поясни министърът.

Общата численост на военнослужещите в страната сега възлиза на 164 хиляди души на различна служба, включително професионалната армия, Силите за териториална отбрана, доброволци и студенти от военни учебни заведения. По-рано бе съобщено, че броят на полските въоръжени сили се планира да бъде увеличен на до 300 хиляди, от които 50 хиляди ще бъдат членове на Силите за териториална отбрана (аналог на Национална гвардия). През лятото лидерът на управляващата от 2015 г. в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински обяви възможността за увеличаване на числеността на полската армия на до 400 хиляди души, предаде Агенция „Фокус“.