България Новини

Идва ли сняг и кога? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

Великобритания и Испания са отчели 2022 година като най-топлата откакто се води статистика. У нас пък се радваме на топло време, но кога ще дойде истинската зима… Пред ФАКТИ говори климатологът проф. Георги Рачев.

– Професор Рачев, лято сред зима ли наблюдаваме…
– В момента не е чак толкова лято, защото сутрешните температури са доста ниски, а на някои места и отрицателни. Да не забравяме, че това е периодът на най-ниското слънце, защото слънцето е под 30 градуса, а продължителността на деня е 9,10 часа. До края на месеца трябва да стане 10,55 часа. Тоест, денят се увеличава с по минута две на ден, но не е лято. По-скоро може да се каже ранна пролет.

– Но сега ставаме свидетели на рекордно високи температури?
– Това е така. Свидетели сме на рекордно високи температури, но и има и нещо друго, което е уникално. Периодът на задържане на тези температури се удължава, а това вече е уникално за последните 20 години. Аз в професионалната си кариера не си спомням в планините да е била такава трагедия по отношение на сняг. Винаги в равнините било е топло, сухо, дъждовно и без сняг, но в планините е имало поне половин метър, метър и повече сняг.

– Тази година на скиорите просто не им върви?
– Меко казано. Това е катастрофално не само за любителите на ските, но и за бизнеса, защото резервациите в зимните курорти са обвързани с наличието на сняг и възможност да се карат ски. А сега виждаме, че има доста откази от резервации и пренасочването им за по-късни дати. Не знам дали трябва да ни успокоява фактът, че не само при нас е така. Така е и в съседна Сърбия, така е в Юлианските Алпи в Словения. Като се започне от Гренобъл във Франция и се стигне до Мюнхен в по-високите части на Германия, близо 30% от курортите са затворени до падането на нов сняг.

– Нека кажем и нещо оптимистично зимно и скиорски насочено. Кога ще дойде истинската зима и ще има сняг …
– Тази вечер срещу вторник започва един процес на средиземноморски циклон, а ние не сме наблюдавали повече от месец средиземноморски циклон, и в момента се намираме в едно непрекъснато високо атмосферно налягане. Далеч над Северна Европа Атлантикът бушува с много дълбоки и много ярко изразени циклони. И затова в Европа газохранилищата са пълни на 80%-84%, а нашето в Чирен е още по-пълно. И както се изразява един мой приятел – с три кубика дърва съм назад. Много е топло над цяла Европа. Хидрометрологичната станция на Великобритания обяви, че 2022 година е най-топлата година откакто съществуват метеорологични наблюдения. Сега и Испания обяви миналата година като най-топлата откакто се водят метеорологични изследвания.

– Нека кажем кога ще има валежи от сняг. Каква ще е динамиката в температурата и с колко ще се понижат градусите…
– От утре вече ще се усеща сериозно захлаждане и в ниските части максималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса, а минималните във високите котловини полета на Западна България между -1 и 3 градуса. Точно в тези райони се очаква смесен валеж от дъжд и сняг в Предбалкана и високите котловини полета на България. И това ще е така, ако прогнозата се осъществи както я виждаме в този момент. Причина за всичко това е, че студът остана над европейската територия на Русия и в Москва видяхме минимални температури
от минус 24-26 градуса.

Този кучешки студ не можа да стигне до България.

Затова в полетата у нас ще вали сняг и ще се натрупа една снежна покривка, ако натрупа изобщо снежна покривка, защото на някои места няма да е нова, а ще бъде първата снежна покривка, от порядъка на 25-30 см. Говорим за дните сряда и четвъртък. Просто всичко е на кантар. Може и 2-3 сантиметра сняг да има в София.

– А истинско застудяване кога ще има. Може би края на януари…
– Който реши да отговори на този въпрос, ще излъже. Няма как да се каже точна прогноза, но до към 20 януари не се вижда нищо като зимни температури. Това е абсолютна аномалия, защото в части на България виждаме температури между 6 и 8 градуса. Ние сме в ужасно топло време. Казах, че се очаква да стане по-студено, но въпреки това застудяване температурите остават над нормата за януари месец. Знаем, че януари месец в равнинната част на Северна България средногодишната температура е отрицателна – между 0,5 и 1,5 градуса. А онзи ден в София средната денонощна температура бе 7 градуса. Така че до към 20 януари не се вижда нищо зимно от този тип, каквото трябва да бъде за януари. Говоря максималната температури да остане под 0 градуса, да има заледявания, да има силен студен вятър – както си изглежда зимата. Преваляване на сняг ще има на 14 и 15 януари. Старите хора наричаха януари голям сечко, защото това е сърцето на зимата. Но към момента не се вижда температура от порядъка от -5 градуса до към 21 януари. Студът остава над територията на Русия, а над Европа ще се установи януарско време, но с по-високи температури от нормалното. И това ще е така не само над България и Балканския полуостров.