България Новини

Бисер Банчев: Все още има опасност от провокации в Косово

Все още има опасност от провокации в Косово, както от страна на Белград, така и от Прищина, а успокояването на напрежението в региона след премахването на блокадите е само временно.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН. По думите му няма друг начин за решаване на конфликта, освен чрез посредничеството на трета страна.

„Временното успокояване на напрежение се случва в един много подходящ и важен момент. Формалният повод е свързан с това, което всички си пожелаваме и вярваме – че на Коледа стават чудеса“, посочи д-р Банчев.

Нашите балкански съседи имат буйна кръв и имат навика да отразяват своите емоции по време на празненство с всякакви възможни взривове и стрелби. Дано някой като стреля това да не се възприеме пък като предизвикателство от албанците.

Според д-р Банчев коментарите на сръбския президент Александър Вучич, че Косово е част от Сърбия, е послание към западните партньори, че Белград засега няма намерение да отстъпи от тези свои заявки.

Със сигурност има опасност от провокации.. на Балканите много често предприемаме резки ходове, след това ги отлагаме временно, понякога това може да продължи безкрайно дълго, понякога може да има някакъв обозрим срок.

За 18 януари е предвидено заседание на НАТО, като една от точките за обсъждане е ситуацията в Косово.

„Така че на сериозно ниво темата не се подценява“, подчерта експертът.

„Западът си е намесен в конфликта още от 1999 г. и този ангажимент не е прекратен, така че всяко напрежение изисква по-голямо усилие особено отстрана на ЕС и НАТО“, отбеляза д-р Банчев.

По думите на експерта всички започват да си приписват заслугата за временното успокояване на напрежението в Северно Косово.

Д-р Банчев коментира още, че властите в Прищина са решили да направят важен жест към своите съграждани от сръбски произход, позволявайки на сръбския патриарх да проведе коледни служби в Косово, където всъщност се намират и най-важните сръбски манастири.

Специално беше подчертано, че косовското правителство е приело това предложение след настояване на съответния министър (от сръбски произход – бел. ред.), който на този етап все още не е приет от сръбското население, но това е начин да се подсилят неговите позиции и сред тях

Страни извън региона, най-вече Русия и Китай не генерират, но имат интерес да подклаждат напрежението, възползвайки се от това, че има съществуващи нерешени проблеми, смята експертът.

„Когато в някоя друга точка, както да кажем сега в Украйна, има по-сериозен конфликт, Косово и други места са много подходящи за отклоняване на вниманието“, подчерта той.