Бизнес Новини

Ключова международна конференция за газа

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди плановете за провеждане на международна конференция в Истанбул през февруари с участието на потребители и доставчици на газ за Европа. „Такава международна газова среща се планира да се проведе през февруари“, цитира министъра телевизионният канал TRT.

По-рано Донмез съобщи, че на предстоящата среща се планира да се обсъди създаването на енергиен център (хъб) на турска територия за доставка на природен газ за Европа. По думите му, през него се планира да се доставя не само руски природен газ, но и енергоносители от други страни, които идват в Турция. В момента южната ни съседка получава синьо гориво от 12 държави.

Министърът каза още, че Турция не възнамерява да налага никакви ограничения или контрол върху транзакциите, които ще се сключват в рамките на хъба.

С идеята за създаване на хъб на турска територия, където да се пренасочи загубеният обем на транзита през Северен поток, руският президент Владимир Путин говори през октомври 2022 г. на форума Russian Energy Week. По думите му става дума за възможността за изграждане на още една тръбопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, предимно европейски, ако имат интерес от това. Този въпрос беше обсъден на 13 октомври на срещата на Путин с турския президент Тайип Ердоган в Астана в кулоарите на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия.