Новини Свят

Вебер: ЕС трябва най-накрая да започне да изгражда общ отбранителен съюз

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП), Манфред Вебер, призова Общността да си вземе „поука“ от войната в Украйна и да пристъпи към „интензивно военно сътрудничество“, цитира думите му германският телевизионен канал ARD.

„Държавите от Европейския съюз трябва най-накрая да започнат да изграждат общ отбранителен съюз…Трябва да има общи правила на ЕС за износ на въоръжение, за да може да се появи обща европейска отбранителна индустрия. Имаме нужда от съвместни проекти като изграждането на противоракетен щит за ЕС. Канцлерът (на ФРГ Олаф) Шолц и френският президент Макрон са на път да пропуснат на исторически решаващ момент“, коментира политикът пред изданията от медийната група Bayern.

Лидерът на ЕНП призова и за доставка на нови и по-добри оръжия на Украйна. Без допълнителна подкрепа ситуацията в Украйна ще се влоши през 2023 г.,уверен е той. Федералното правителство трябва да координира доставката на модерни танкове с партньорите от НАТО, допълни още Вебер.

Украйна отдавна настоява за доставката на германски танкове „Leopard“. Федералното правителство в Берлин досега отказва да предоставянето на „Leopard“ и „Marder“ на Украйна и твърди, че всяка доставка трябва да бъде съгласувана с партньорите от НАТО, припомня медията, предаде Агенция „Фокус“.