Новини Свят

Индия тества ракета BrahMos с дълъг обсег

Индийските военновъздушни сили са изпитали успешно ракета с въздушно изстрелване BrahMos с дълъг обсег от изтребител Су-30 MKI, съобщи индийското министерство на отбраната.

„След като индийските ВВС нанесоха високоточен удар по корабна цел от самолет Су-30 MKI в района на Бенгалския залив, ракетата постигна желаната мисия цели“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министерството отбеляза, че ракетите BrahMos с въздушно изстрелване с дълъг обсег могат да поразяват цели на разстояние от около 400 километра.

Успешната опитна стрелба е извършена със съвместните усилия на военновъздушните сили, индийския флот, Организацията за отбранителни изследвания и развитие, Hindustan Aeronautics Limited и BrahMos Aerospace.

BrahMos Aerospace – индийско-руско съвместно предприятие, произвежда свръхзвукови крилати ракети, които могат да бъдат изстрелвани от подводници, кораби, самолети или наземни платформи. Компанията е основана през 1998 г. и е кръстена на реките Брахмапутра и Москва. Руската страна в съвместното предприятие е представена от НПО „Машиностроение“.