Новини Свят

Стрелецът от Париж не за първи път напада чужденци

Мъжът, арестуван след стрелбата, при която той уби трима души и рани други трима в центъра на Париж в петък, е бил разследван за актове на расистко насилие, каза парижкият прокурор Лор Бекуо, цитиран от „Политико“.

Заподозреният е бил известен на правоприлагащите органи във френската столица и е бил арестуван миналата година, след като нападнал „палатки“, където живеели мигранти в 12-ти район на Париж. Той наскоро е бил освободен, каза Бекуо пред репортери.

Според няколко френски медии мястото, което той е атакувал миналата година, е бил мигрантски лагер.

Арестуваният е 69-годишен френски гражданин и е известен на властите с два опита за убийство – през 2016 г. и декември 2021 г., съобщава Франс прес, цитирайки източник от полицията.

Убитите и ранени граждани вчера са от кюрдски произход, тъй като нападателят е стрелял в района на Кюрдския културен център в Париж и разположено в съседство „кюрдско“ кафене. Припомняме, че след стрелбата избухнаха безредици, възникнали спонтанно след като кюрди се събраха в района на инцидента.

Няколко членове на френското правителство реагираха на стрелбата. „Отправяме нашите мисли и пълна подкрепа към жертвите на смъртоносната стрелба в Париж и техните близки. Започнато е разследване“, написа в „Туитър“ премиерът Елизабет Борн.

„Всичките ми мисли са към роднините на жертвите“, написа в Туитър министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен, добавяйки, че ще посети мястото на стрелбата.