Любопитно Новини

Рожденият ден на крал Чарлз III ще бъде отбелязан с първи парад в негова чест

Тържественият парад по случай рождения ден на британския крал Чарлз Трети ще се състои на 17 юни 2023 г., съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от медиите на Острова.

Това ще бъде първото публично празнуване на рождения ден на монарха, след като стана крал през септември тази година, пише БТА.

Парадът е насрочен за третата събота на месец юни, а не за втората, както беше по време на управлението на Елизабет Втора, майката на Чарлз Трети.

Запазва се обаче традицията да се празнуват два рождени дни на краля. Смята се, че тя идва от Джордж Втори (1683-1760), който, подобно на настоящия монарх, е роден през ноември. Крал Чарлз Трети е роден на 14 ноември 1948 г. През 1748 г. Джордж Втори решава рожденият му ден да се празнува публично през лятото, тъй като времето е по-хубаво.

Елизабет Втора, която е родена на 21 април 1926 г., избра официалното честване на рождения ѝ ден да е през юни – месецът, в който през 1953 г. е коронацията ѝ.

Тя почина на 8 септември т.г. в замъка Балморал в Шотландия, а първородният ѝ син Чарлз я наследи на престола. Коронацията му е планирана за 6 май догодина.