Новини Свят

Букмейкъри обявиха кой ще е новия британски премиер

Бившият британски министър на финансите Риши Сунак е категоричният фаворит на букмейкърите за спечелване на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство. Това се доказва от коефициентите на сайта на един от най-големите британски букмейкъри – Ladbrokes.

Според тях, шансовете на 42-годишния политик да се установи на Даунинг стрийт са се увеличили от 66.7% до 75%. Вероятността за успешно завръщане на бившия премиер Борис Джонсън е намаляла до 28,6% от 34,8%.

Рязко се понижават и котировките на лидера на Камарата на общините на британския парламент Пени Мордаунт. Сега Ladbrokes оценява шансовете ѝ да стане четвъртата жена начело на британското правителство на 4,8%, докато преди това те бяха 18,2%.

„Този ​​уикенд стана ясно, че това е надпревара за двама, тъй като коефициентите на Пени Мордаунт рязко паднаха“, каза говорителят на залаганията Никола Макгиди, цитиран от Sky News.

След като Лиз Тръс обяви оставката си на 20 октомври след провала на икономическата ѝ политика, Консервативната партия обяви правилата за избор на нов лидер. Те са сменени, за да може процедурата да е максимално бърза и да приключи още следващата седмица. Кандидатът трябва да събере над 100 гласа на колеги от фракцията – общо 357, за да стигне до следващия тур на парламентарния вот. Според Sky News Сунак е единственият кандидат, преминал бариерата досега.

Подкрепата му продължава да расте. Само в неделя Сунак беше подкрепен от двама настоящи министри – министърът на вътрешните работи Грант Шапс и министърът на труда и пенсиите Клои Смит.