Новини Свят

Арестуваха един от шефовете на „Аерофлот“

Един от топ мениджърите на руския авиопревозвач „Аерофлот“ е бил арестуван по обвинения в „измама“, предадоха руските медии.

Михаил Минаев, директор на отдела за планиране и развитие на самолетния флот на компанията, е обвиняем по дело за измама в особено големи размери. Съдът в Москва обяви, че вече са му повдигнати обвинения.

За момента не се разкриват повече подробности за разследването и в какво се състои измамата. Руският авиопревозвач „Аерофлот“ беше санкциониран заради руската военна агресия срещу Украйна, започната на 24 февруари. Заради непредизвиканата война редица западни компании напуснаха Русия, а самолетите на „Аерофлот“ получиха забрана да летят към Европа.

Преди седмици съдът арестува задочно бившия заместник-ръководител на „Аерофлот“ Андрей Панов, който напусна Русия. Той бе обвинен в измама в особено големи размери и беше обявен за международно издирване. Самият Панов твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Наказателното дело бе образувано ден след изявлението му във Financial Times. По-специално Панов призова висшите мениджъри на руски компании да саботират изпълнението на държавни поръчки в знак на протест срещу войната на Владимир Путин срещу Украйна.