Новини Свят

Полша гони 45 руски дипломати

Полските специални служби поискаха външното министерство да експулсира 45 руски дипломати, за някои от които се твърди, че работят за тайните служби под прикритието на дипломатическа си работа във Варшава.

Полските медии цитират говорител на правителството във Варшава, който заяви, че руският посланик е бил извикан във Външно министерство и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени след срещата. Русия предприе пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари. Полша е страната, която до момента е приела най-голям брой избягали от Украйна бежанци (2,1 милиона).

Русия ще отвърне, ако нейните дипломати бъдат експулсирани от Полша, съобщи руското Министерство на външните работи, цитирано от РИА Новости. Заради военната агресия срещу Украйна западните страни наложиха тежки икономически санкции на Кремъл и изолираха Русия. Хиляди са жертвите на войната за близо месец, а избягалите украинци са над 3,5 милиона. Международната общност предупреди Владимир Путин, че ще го държи отговорен за военните престъпления, които извършва в Украйна.

Междувременно полските медии съобщиха, че полицията е арестувала мъж, работещ в полската Агенция по вписванията, който е шпионирал в полза на Русия. Той е предоставял на руското разузнаване личните данни на живеещи в Полша лица. Шпионинът е предоставял на Русия информация за конкретни лица, както поляци, така и чужденци, живеещи в Полша. Разследването по този случай продължава.